Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Jobbik sajtónyilatkozata a Fidesz kibontakozó oktatáspolitikájáról

2010.07.27

A Jobbik Magyarországért Mozgalom választási programjában különösen nagy hangsúlyt fektetett a jövő nemzedék nevelésén dolgozó pedagógusok munkakörülményeinek és megbecsültségének javítására, ezért üdvözli Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pár nappal ezelőtti ígéreteit, amelyek a pedagógus szakma presztízsének helyreállítása érdekében azonnali intézkedéseket tartalmaznak.

Magyarország jövője a fiatalokban rejlik, akik fizikális és mentális értelemben egyaránt egészséges neveléséért a család, illetve az iskola felelnek. Sajnálatosan az utóbbi évtizedekben az értékes pedagógus munka több szempontból is ellehetetlenült. Egyre többször lehet hallani vidéki iskolák bezárásról, nagyon alacsony tanári fizetésekről, valamint az egyre gyakoribb tanárverésekről.

A Jobbik, mint a Fidesz-KDNP kormány konstruktív ellenzéke üdvözli a pedagógusbérek emelését, a kötelező tanterv bevezetését, valamint
a vidéki iskolák megmentésének szándékát. Reméljük, hogy ezek az ígéretek többek lesznek puszta szavaknál, illetve, hogy a kormánypárt nyitottan áll a Jobbik további javaslatai felé az oktatásügyet illetően. Sajnos az elmúlt időszakban nem ezt tapasztaltuk. Többször előfordult, hogy a kormányoldal ésszerű jobbikos javaslatokat utasított el, melyeket aztán a Fidesz neve alatt nyújtott be újra. Példa erre a trianoni emléknap ügye vagy azon javaslatunk, hogy az iskolákban kötelező legyen megemlékezni nemzeti tragédiánkról. Egy oktatási bizottsági ülésen pedig Dúró Dóra ismertette a határontúlra szervezett osztálykirándulásokkal kapcsolatban álláspontunkat és módosító javaslatunkat, melyet az ülés után a Fidesz sajátjaként nyújtott be... 

A parlamenti munka nyári lezárultával a Jobbik oktatási és ifjúsági munkacsoportjai ezekkel a kérdésekkel külön foglalkoznak, elsősorban a vidéki iskolák megmentését tűzve ki maguk elé.

E témában alapkoncepciónk kiindulópontja, hogy a vidék megmentésének egyik kulcsa az iskolahálózat fenntartásának modernizálása. Ezen a téren saját javaslattal készülünk, amelyhez elengedhetetlen a - már évek óta hiányzó - szakmai, társadalmi és politikai párbeszéd.

Fentieken kívül kiemelten fontosnak tartjuk továbbá - ahogyan azt a programunkban is megfogalmaztuk - a hittan vagy erkölcstan kötelező bevezetését, melynek célja hazánk keresztény alapokon nyugvó gyökereinek erősítése, a követendő normák elsajátítása, megértése. Hasonló alapvetésnek tartjuk a történelem, a magyar és az ének-zene oktatásában a magyar vonatkozások erőteljesebb hangsúlyozását, amelyre a kerettantervek kidolgozása során kiemelt figyelmet kell fordítani.

Ferenczi Gábor

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Veszprém

(Bursné Csaba Irén, 2010.08.02 08:36)

A történelem tanításához szerintem nagy segítséget jelentene ha nemzeti érzelmű történészek kis, 20-30 oldalas brossúrákat írnának, olyanokat, amilyen Trianonról megjelent. Ezek azonnal taníthatók lennének és később tankönyvvé állhatnának össze.
Az ének-zene oktatás pedig főleg éneklés legyen és ne elméleti oktatás.A hittan, vagy erkölcstan a napközbeni órarendbe kerüljön be, hogy ne lehessen kibújni alóla. A jó módszereket a papság úgyis meg fogja találni, így ha elfogadottá válik, akkor már érdekfeszítő is lehet.