Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem hagyjuk bezárni az iskolát!

2011.03.20

 2011. március 17-én ismét lakossági fórumot tartottunk a bakonyjákói közös fenntartású általános iskola tervezett bezárásának ügyében, ezúttal Farkasgyepűn.

  A rendezvényen részt vett Ferenczi Gábor országgyűlési, Orbán Imre megyei közgyűlési, valamint Erőss Bulcsú pápai önkormányzati képviselő, továbbá Kovács Rajmund és Galambos István megyei alelnökök. A sok megjelent helyi lakoson kívül megtisztelte rendezvényünket Zilahi Amália, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának országos szervezőbizottsági tagja is.

 Orbán Imre felvezetője után Erőss Bulcsú arról beszélt, hogy egy iskola működése nem lehet csupán pénz kérdése, elsősorban akarat kell hozzá, hiszen egy helyi közösség legfontosabb kincséről van szó.

 Ferenczi Gábor kifejtette, hogy a politika terén egyik legfontosabb céljának a kistelepülések gondjainak segítését, valamint a vidék felemelését tekinti. A nemzet megmaradásának záloga ugyanis mindenképpen itt keresendő, hiszen a közösségi szellem a falvakban található még meg. A képviselő úgy véli, hogy a helyi képviselők dolga minden esetben az emberek akaratának érvényesítése lenne, ennek ellenére Farkasgyepű és Bakonyjákó önkormányzata tűzön-vízen át az emberek érdekei ellen harcol, az iskola bezárása mellett kardoskodva, annak ellenére, hogy kormányzati ígéret van az iskola megmentésére. Pedig ez a vidéki Magyarország számára a legfontosabb, hiszen népességmegtartó ereje van. Az országgyűlési képviselő kivetítő segítségével ismertette a jelenlévőkkel az iskola érdekében tett felszólalásait, illetve az azokra kapott pozitív államtitkári válaszokat.

 Rácsai Róbert veszprémi tanár a kis közösségeket méltatta. Elmondta azt, hogy kisebb osztálylétszámmal könnyebb tanítani, valamint egy kistelepülési iskolában sokkal szorosabb a tanár-diák-szülő viszony. Nem érti, hogy miért pénz kérdése az oktatás, miért hangoztatják azt, hogy az oktatás nem termel profitot, mikor az iskolákban nevelik ki a jövő nemzedékét.

  Csatlós József, bakonyjákói lakos szerint az iskola drámája négy évvel ezelőtt kezdődött, amikor Városlődre vitték a felső tagozatot. Ő maga négy cikluson át volt önkormányzati képviselő, és elmondása alapján mindenre van pénz, csak arra nincs, amire feltétlenül kéne. A polgármester nem hajlandó az iskola megmentéséről tárgyalni, nem hajlandó utána járni a kormányzati ígéretnek. Az iskola nem a három önkormányzaté, hanem az embereké. Öregeké, fiataloké és a jövő generációjáé. Így nem érti milyen jogon söpörte le a bakonyjákói jegyző az iskola megmentése ügyében gyűjtött több száz aláírást, törvénytelenségre hivatkozva.  Csatlós úr elmondta, hogy az ominózus képviselő-testületi ülésen, ahol megszavazta a három önkormányzat az iskola bezárását, a németbányai képviselők és a polgármester előbb nemmel szavazott, ezután szünetet rendeltek el, és a szünet után már ők s megszavazták. Információja van arról, hogy a szünetben megfenyegették a németbányaiakat, hogy amennyiben nemmel szavaznak, feljelentik őket az oktatás veszélyeztetése miatt.

 Ferenczi Gábor hozzátette, hogy a bakonyjákói és a farkasgyepűi önkormányzat és a helyiek akarata feszül tehát most egymásnak, hiszen az önkormányzatok a kormányzati ígéret ellenére sem lépnek. Mi, jobbikosok biztosítjuk a lakosságot arról, hogy számunkra egyetlen út járható, mégpedig az emberek akaratának érvényesítése, és a bakonyjákói iskola megmentése. Mindezek tükrében felvetődik a kérdés, hogy az emberek akarata és a kormányzati ígéret ellenére miért akarják mégis mindenáron az intézmény bezárását? Miért nem jut pénz az iskolára, ha a bakonyjákói önkormányzatnak tartalékai vannak?

 Orbán Imre szerint valószínűleg az ingatlanra fáj valakinek, vagy valakiknek a foga. A megyei közgyűlési képviselő, aki Lasztovicza Jenőt, a Megyei Közgyűlés fideszes elnökét kérdezte a témában, és ugyancsak pozitív választ kapott, biztosította az embereket, hogy ha kell, élőlánccal fogjuk megvédeni az épületet, mert nem engedjük meg azt, hogy a 125 évvel ezelőtt a bakonyjákói magyarok és svábok által épített, köztulajdonban lévő iskolaépületet magánkézbe átjátsszák.

 Ferenczi Gábor zárásként elmondta, hogy jelenleg Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkárnak írt levelére várja a választ, mely után ismét lakossági fórumot tartunk Bakonyjákón.

  A fórum a résztvevők beszámolóival, panaszaival és kérdéseivel zárult.

 

Galambos István

Képek: www.ferenczigabor.jobbik.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.