Veszprém Megyei Napló - portré 2010. április 30.

2010.04.29

A helyzet miatt lettem politikus

Új arcok az országos politikában - Ferenczi Gábor, a Jobbik megyei elnöke

Halmos György

A megyei listáról parlamenti mandátumhoz jutó megyei Jobbik elnök - aki az országos választmány alelnöke is egyben - leginkább az oktatással szeretne foglalkozni a parlamentben, hiszen gyakorló pedagógusként ahhoz ért talán a legjobban. Ferenczi Gábor megfogalmazása szerint ő egyszerű tanáremberből lett kényszerpolitikus a szónak annak az értelmében, hogy az ország vezetésének irányvonala, az ősződi beszéd kiszivárgása, majd a 2006 októberi események miatt fordult erőteljesebben a politika felé, és keresett olyan ideológiát, ami gyökeres változásokat indíthat el az országban. Úgy látja, hogy ennek a parlamentáris eszköze a Jobbik.

Az uniós választások eredményire alapozva, titkon remélte, ahogy a párt 22 százalék körüli eredményt ér el a megyében, ugyanakkor így is elégedett a 15 százalékkal, főleg annak ismeretében, hogy két évvel ezelőtt kezdték építeni alulról a párt megyei szervezetét négy aktív szervezettel, mára pedig 38 helyen vannak jelen. A megyei elnök egyébként az ajkai, tapolcai, pápai körzetben elért átlag feletti eredményeket tartja kiemelkedőnek. Ferenczi Gábor önmeghatározása szerint egy keresztény értékrendet valló magyar ember, aki szervezetben, így közösségben, családban való gondolkodást helyezi előtérbe az életében. Civilben magyar-német és művelődésszervező szakos tanárként a Bercsényi Miklós Szakközépiskolában tanít, sőt osztályfőnök. A diákok tudták, hogy a Jobbik jelöltje vagyok, hiszen a választási kampány során egyre többet találkoztak a párt plakátjaival. _ Az első kapcsolat az aktív politizálással még 2006-ban kezdődött, fideszes aktivista voltam; nem volt más lehetőség, egy nemzeti érzelmű emberhez akkor a Fidesz volt a legközelebb, azonban több indok is közrejátszott, hogy végül szakítottam a párttal. Egy évvel később 2007-ben egy közösségi oldalon lépett kapcsolatba a Magyar Gárdával, aminek 2008 márciusában lett tagja. A gárda egy „immunreakció” a társadalom részéről a rendőrterrorra – fogalmazott. A Hősök téri avatásra egyébként a mai napig büszkén gondol. A helyi, városi politikai életben is aktívan részt vesz, de nem indul polgármester-jelöltként a párt színeiben, mert a Jobbik alapszabályzata tiltja, hogy parlamenti képviselő polgármester legyen.

Arról még nem döntött, hogy mi lesz a pedagógusi, valamint nyelvtanári állásával.

Életrajz:

Ferenczi Gábor 1977. május 28-án születtet Ajkán, ahol jelenleg is él. Az általános iskolát Ajkán végezte, majd az ajkai Bródy Imre Gimnázium német nyelvi tagozatán érettségizett. 1995-től 1999-ig az ELTE Tanárképző Főiskolai Karának magyar-német szakos hallgatója. Harmadévesként párhuzamosan a főiskola művelődésszervező szakát kezdte el.

2008. május 17-én megalakult Jobbik ajkai szervezetének elnöke, decembertől a megyei elnök. A 2009. szeptember 26-án megalakult Országos Választmány egyik alelnökeként is tevékenykedik.

2006 óta nős, felesége pedagógus. Két kisgyereke van.

Nincs új bejegyzés.