Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Somló és a 8-as út - Válaszolnak az 1-es választókerület képvielőjelöltjei

2010.04.01

Kép

Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje. Tanár és művelődésszervező,  Ajka egyik középiskolájában tanít, mellette kisvállalkozó. 2008-tól a párt megyei elnöke.

Hogyan fejlesztené a térségben meghatározó 8-as főutat?

Mint a Dunántúl legnagyobb tranzitforgalmát lebonyolító útját, ezt a fejlesztést kiemelt beruházássá kell minősíteni. A lakott területek kikerülésével meg kell oldani a települések tehermentesítését. A kivitelezéssel kizárólag magyar vállalkozókat szabad megbízni, kihasználva az uniós pályázati lehetőségeket, valamint teljesen kizárni a korrupció lehetőségét, továbbá törvényileg garantálni kell a magyar vállalkozók kifizetését. 2006-ban a jelenlegi szocialista képviselő azt ígérte: a 8-as 2x2 sávos lesz Ajkáig 2010-re.

Milyen módon segítené a munkahelyteremtést a városokban és a kistérségben?
 
A magyar vállalkozásokat legalább ugyanolyan támogatásban kell részesíteni, mint a külföldi cégeket.  Ehhez fedezetet nyújtana a multinacionális cégeknek a közös teherviselésbe való teljes bevonása. Az ipari parkban  alakítsunk ki egy iparossort, ahol kedvező feltételekkel juthatnának tulajdonrészhez vagy bérleményhez kisvállalkozóink. A kistérségben a mezőgazdaság feltámasztása, regionális feldolgozóüzemek építése, üzemeltetése biztosítana munkát. További kiugrási lehetőség a termálvíz kiaknázása.

Hogyan korszerűsítené a szakoktatást?

A vállalkozókat érdekeltté kell tenni a szakmunkásképzésben és a fiatal munkaerő alkalmazásában. A tanulókkal nem végeztethetnek segédmunkát. Biztosítani kell a gyakorlati képzés anyag- és eszközszükségletét. A tankötelezettség korhatárát és a szakképzési időt csökkenteni kell. A technikusképzést vissza kell integrálni a szakközépiskolai képzésbe. A felsőfokú képzés bejutási küszöbét szigorítani kell. Nem diplomás munkanélküliekre, hanem jól képzett és rendesen megfizetett szakmunkásokra van szükség.

Mit lehet tenni a térségben élő roma lakosság felemelkedéséért?

A romaintegrációra költött pénzt ésszerűbben kell felhasználni. A források elosztásában jelentkező korrupciót fel kell számolni. Tehetséges, a romák érdekeit ténylegesen képviselő cigány vezetőkre van szükség, akikkel közösen kell kidolgozni az intézkedéseket. A Jobbik munkahelyteremtő, valamint kisebbségi programja  nemcsak a cigányság munkavállalását, hanem társadalmi megbecsülését is garantálni tudja. Minden magyar állampolgárnak olyan munkabére legyen, ami motivációt jelent a munkavállalásra.

Milyen tervekkel segítené a városfejlesztést Ajkán, illetve Devecserben?

Úgy Ajkán, mint Devecserben, a költséges, hitelből finanszírozott látványépítkezések helyett a valóban a lakosság közérzetét, életfeltételeit javító beruházásokra, és főként új munkahelyekre van szükség. Meg kell vizsgálni a salakhegy eltávolításának lehetőségét, ennek finanszírozásába bevonni állami és uniós pályázati pénzeket, a salakot elhelyező üzemeket. Felül kell vizsgálni az ajkai fizetős parkolási rendszert, amely évek óta jelentős veszteséget termel, és a belvárosi kisvállalkozásoknak jelentős bevételkiesést okoz.

Mit lehet tenni a Somló mielőbbi vízellátásáért?

Az MSZP 2006-ban is a Somló vízellátásával kampányolt, a jelenlegi tervek már 2005-ben elkészültek. Akkor még nem volt gazdasági válság, dübörgött a gazdaság, mégsem valósították meg. Furcsa, hogy egy olyan ember akar közszolgáltató víztársulást létrehozni, akinek a nevéhez köthető az ajkai Avar Kft. eladása...  Mint mindenütt, a Somlón sem menne a vízvezeték kiépítése a helyiek közös akarata, összefogása és anyagi hozzájárulása nélkül. Természetesen minden pályázati lehetőséget kihasználva. 

Forrás: http://www.naplo-online.hu/rovat_valasztas_2010/20100331_hat_jelolt_hat_kerdes/3

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.